Hudens mikrobiom

Hudens mikrobiom

Visste du at vi mennesker består av flere mikroorganismer (bakterier, sopp og virus) enn egne celler? Huden vår er ingen unntak - og dette har jeg lyst å snakke litt mer om, slik at du kan forstå bedre hvordan du kan ta best mulig vare på din hud gjennom å ta vare på ditt unike mikrobiom. 

Men først, hva er hudens mikrobiom?

Huden vår er hjemmet til et komplekst økosystem av mikroorganismer kjent som hudens mikrobiom. Dette mikrobiomet består av et mangfold av bakterier, sopp og virus, som lever i balanse med hudcellene våre. 

Hvilken rolle spiller hudens mikrobiom for din hudhelse?

Et balansert mikrobiom bidrar til å holde huden vår frisk, ved å:

  • holde patogene (sykdomsfremkallende) mikroorganismer borte
  • regulere betennelse
  • holde på fuktighet
  • optimaliserer hudens PH-verdi
  • redusere sensitivitet
  • redusere farten på aldringsprossessen i huden.

Med andre ord en vesentlig del av vår hudhelse påvirkes av denne "rustningen" av ulike bakterier, virus og sopp som bor på huden vår. På samme måte blir  mikrobiomet vårt også påvirket av ulike faktorer i vår moderne livsstil.

Hvilken faktorer kan påvirke mikrobiomet vårt negativt?

  • Overforbruk av antibiotika 
  • Keisersnitt ved fødsel. Gjennom en naturlig fødsel blir huden dekket av mors melkesyrebakterier som skaper hudens første beskyttelse, denne beskyttelsen vil ta lengre tid å opparbeide etter fødsel ved keisersnitt. 
  • Kjemikalier i kosmetiske produkter. Fokus på raske resultater innen hudpleiebransjen har ført med seg hyppige renserutiner, og for mange produkter med syntetiske preserveringsmidler og kjemikalier som stripper hudbarrieren og er ugunstige for mikrobiomet vårt
  • Mangel på kontakt med naturen
  • Overforbruk av desinfiserende produkter som dreper både de snille og de slemme bakteriene

Som et resultat av vår moderne livsstil har vi mistet 1/3 av vårt mikrobielle mangfold. Mangfold er viktig  for å opprettholde balanse i alle økosystem. Samtidig ser man en drastisk økning i inflammatoriske tilstander som akne, eksem, rosacea og ikke minst sensitivitet. Dette er tilstander som forverres av et mikrobiom i ubalanse.  

Hva kan du gjøre for å ta bedre vare på ditt hudmikrobiom?

  • Tilbring mest mulig tid ute i naturen. Ikke vær redd for å bli litt skitten. Ved regelmessig kontakt med naturen blir du eksponert for mikrober som er fordelaktige for ditt mikrobiom.
  • Unngå overdreven rensing av huden. Dropp morgen-rensen, og bruk i stedet litt lunkent/kaldt vann på morgenen. På kvelden kan du bruke et mildt renseprodukt med ingredienser som fokuserer på å ta vare på mikrobiomet ditt. En liten pekepinn på om rensen er for hard mot huden - er at huden kjennes umiddelbart stram og tørr etter at du har brukt produktet.
  • Bruk kosmetiske produkter som ivaretar og styrker mikrobiomet ditt.

 

Esse og hudens mikrobiom

Jeg er stolt over å være forhandler av den probiotiske hudpleieserien Esse, som ikke tror på å skade huden i jakten på kortsiktige resultater. Fokuset til Esse ligger i bærekraftig mikrobiomvennlig hudpleie. De skaper en optimal hudhelse for å bremse hvor raskt huden eldes på lang sikt, ved hjelp av biokjemi som gjør fordelaktige endringer i hudens mikrobiom, blant annet ved å tilføre levende melkesyrebakterier.

 

Riktig bruk av produkter

Ønsker du å styrke ditt hudmikrobiom, og forbedre eventuelle utfordringer du har med din hud som kan knyttes til dette?

Dersom du er ny til Esse og probiotisk hudpleie, anbefaler jeg en gradvis introduksjon til produktene gjennom Esse 30 day trial set - sensitive skin. Husk at produktene må brukes riktig for at du skal få ønsket endring i ditt mikrobiom. Jeg hjelper deg  gjerne med informasjon om riktig bruk, og videre å introdusere produkter som er optimale for din hud.

Ta kontakt på lisa@zenbylisa.no hvis du har spørsmål eller trenger produktveiledning.

 

Lisa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokale skatter fra Fitjar Islands